Blog

Meneer agent! Pannenkoek!

Pannenkoek! Mierenneuker! Sukkel! Blije aap! Als je zoiets roept naar een agent, is dat dan een belediging? Een vraag waar verschillende rechters zich door de jaren heen over hebben gebogen.

Meer lezen

Verrekenen onder de boom of bij de oliebollen?

De feestdagen staan nu écht voor de deur en de laatste plannetjes worden gemaakt. Zullen we op kerst- of oudjaarsavond thirty seconds spelen, All you need is love kijken of zullen we eens lekker een avondje periodiek gaan verrekenen?

Meer lezen

Gele kaart? Rode kaart? Strafblad?

Rinus Michels riep ooit ‘voetbal is oorlog’ en menig trainer en voetballer verkondigt dat binnen de lijnen alles geoorloofd is. Een ieder is het er over eens dat dit niet geldt voor de opstootjes en vechtpartijen die steeds vaker op het veld plaats vinden. Maar bij overtredingen in spelsituaties ligt dat anders. In het betaald voetbal wordt een speler die een speler van de tegenstander hard aanpakt vaak een (cult)heldenstatus aangemeten, worden harde overtredingen vol trots tot in detail omschreven in de plaatselijke voetbalkantine onder het genot van een biertje en op de facebookpagina ‘de Kelderklasse’ komt regelmatig een filmpje voorbij van een ‘meneer Zaagmans’ om de week door midden te zagen.

Meer lezen

De voorzet op de kennelijk onredelijk ontslagvergoeding 2.0?

Ruim twee jaar geleden, op 1 juli 2015, is de Wet werk en zekerheid (Wwz) in werking getreden. Deze wet moest er onder meer voor zorgen dat een ontslag eenvoudiger, sneller en minder kostbaar voor de werkgever zou worden. Zo werd afscheid genomen van de kantonrechtersformule en de vergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag. Deze regelingen maakten plaats voor de transitievergoeding en de mogelijkheid tot toekenning van een (aanvullende) billijke vergoeding. Vooral over de billijke vergoeding bestond al ver vóór de invoering van de Wwz onduidelijkheid. Zoals bij veel wetartikelen het geval is, zou de exacte interpretatie hiervan in de jaren na invoering middels rechtspraak duidelijk moeten worden. Afgelopen vrijdag, de dag waarop het tweede levensjaar van de Wwz werd volgemaakt, liet de Hoge Raad zich voor de eerste maal echt uit over de vraag welke gezichtspunten de rechter bij de begroting van de billijke vergoeding mag of moet betrekken.

Meer lezen

Lokvrouwen gezocht!

‘In verband met de handhaving van het sisverbod zijn wij op zoek naar vrouwen (18-45 jaar) die bereid zijn door de stad Rotterdam te lopen. De werklocaties zijn voornamelijk in de omgeving van bouwplaatsen, hangplekken, het centrum en bepaalde wijken. Werktijden in overleg te bepalen, mede afhankelijk van de locatie waar de werkzaamheden verricht moeten worden. Aangezien u naar verwachting nogal wat verwensingen naar uw hoofd krijgt is een olifantenhuid een pré. Het verkrijgen van diverse setjes ‘luchtige’ werkkleding behoort tot het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.’

Meer lezen

100 maanden advocaat Bram! (deel 2)

De inkt van de beschikking tot beëdiging was nog niet opgedroogd of ik stond voor de eerste maal de belangen van een cliënt te verdedigen in de rechtbank. Mijn eerste echte stappen in de advocatenwereld. Maar deze eerste stappen waren niet in de advocatenwereld zoals velen deze voor zich zien na het kijken van pak ‘m beet de serie Suits. Dus niet de advocatenwereld zoals velen die voorstellen met enkel list en bedrog, dure auto’s, merkpakken, een megagrote rechtbank met vele werknemers in een grote stad, miljoenenclaims, media-aandacht en intriges. Maar in het pak van mijn broer dat net te groot was, te voet in de regen van kantoor door het centrum van het dorp Boxmeer naar het kantongerecht.

Meer lezen

100 maanden advocaat Bram! (deel 1)

Het was 15 januari 2009. Op een voor velen doodnormale dinsdagochtend trok ik op de rechtbank Roermond voor de eerste keer de toga aan en liep de rechtszaal binnen. De rechter hield mij de volgende tekst voor: "Ik zweer getrouwheid aan de Koningin, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn." Hierop sprak ik, in het bijzijn van familie en collega’s, met een licht bibberende stem de woorden uit: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig.’ Vanaf dat moment mocht ik mij eindelijk advocaat noemen! Met recht een mooi moment waar ik lange tijd naar toe had gewerkt en dat vandaag precies 100 maanden geleden is. Een mooi moment om eens terug te blikken op de periode die heeft geleid tot deze beëdiging (deel 1) en de periode daarna (deel 2).

Meer lezen

Malaise in de polonaise?

Kort geleden zat ik om tafel met een afvaardiging van een carnavalsvereniging om te spreken over mogelijke risico’s en aansprakelijkheden die boven het hoofd hangen bij hun activiteiten. Bij het bespreken hiervan werd een aantal maal gezegd: ‘Maar er is in ons 30-jarig bestaan nog nooit iets echt verkeerd gegaan.’

Meer lezen

Geerts uitspraak in minder, minder, minder juridische wartaal!

andaag werd na een lang en omvangrijk proces uitspraak gedaan in de strafzaak van Geert Wilders. De rechtbank vond dat de ‘minder Marokkanen’-uitspraken niet door de beugel konden. Maar hoe kwam de rechtbank nou eigenlijk tot zijn oordeel? Bij velen zal het lezen van de hele uitspraak meer vraagtekens oproepen dan dat zij antwoorden krijgen. Ook van de vele nieuwsberichten in de media wordt je niet veel wijzer. Waarom de rechtbank Wilders schuldig acht leest u hier. Maar dan in begrijpelijke taal, ook voor Henk en Ingrid.

Meer lezen

Kun je betaald whatsappen?

Eén van de wettelijke arbeidsrechtelijke bepalingen zegt dat een werkgever geen loon hoeft te betalen over de tijd dat een werknemer zijn werkzaamheden niet uitvoert. Op deze regel bestaan een aantal uitzonderingen, waaronder ziekte van werknemer of als het niet kunnen werken voor rekening van werkgever komt. Maar bestaat er recht op loon als een werknemer zich tijdens werktijd ook bezig houdt met allerlei privéaangelegenheden, zoals veelvuldig whatsappen? Een kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zich hier onlangs over uitgelaten.

Meer lezen

Vragen? bel 024 820 07 80 of mail

Adres Groesbeekseweg 4, 6581 BH Malden