8 september 2023 Lap & Hofmans Advocaten

Vallend herfstblad

Dag van de scheiding – bij ons het hele jaar een gratis eerste gesprek

De zomer is voorbij, de herfst komt eraan en statistisch gezien is dat het moment waarop de meeste mensen besluiten om te gaan scheiden. De stress van de zomervakantie, bronstig weer, vallend herfstblad, de precieze oorzaak is onbekend. Misschien dat mensen de vakantie toch willen laten doorgaan en hun besluit daarom tot na de vakantie uitstellen. Het kan ook zijn dat de vakantie een zware wissel getrokken heeft op de toch al wankele relatie. Eindeloze regendagen, hagelstenen zo groot als tennisballen. Het kunnen de laatste druppels zijn.

De eerste echtscheiding die in Nederland werd uitgesproken was op 15 september 1796. Misschien niet toevallig ook in het najaar. De beroepsvereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) heeft in 2010 het initiatief genomen tot de “Dag van de scheiding” die plaatsvindt op iedere tweede vrijdag van de maand september. Dit jaar is dat 15 september, precies 227 jaar na de eerste echtscheiding. Het doel van deze dag is om aandacht te vragen voor goede begeleiding voor partners die gaan scheiden.

Scheiden doet u als het goed is niet al te vaak en u hebt dus geen of weinig ervaring. Wie kent de regels in zijn of haar huwelijkse voorwaarden? De wetgeving over de wettelijke gemeenschap van goederen, alimentatieregels, de pensioenregels? Om nog niet te spreken over de gevolgen van de echtscheiding voor belastingen en toeslagen. Hoe weet u of de plannen die u hebt voor de kinderen (in het ouderschapsplan) wel werken in uw situatie? Hebt u ook gedacht aan de erfrechtelijke aspecten van de echtscheiding? Al dit soort vragen kunnen zich ook voordoen bij de verbreking van een samenleving. Of er nu wel of geen samenlevingscontract is.

U kunt deze vragen stellen aan een familierechtadvocaat. U kunt een gezamenlijke advocaat nemen, maar u kunt ook ieder voor een eigen advocaat kiezen. Wanneer u voor een eigen advocaat kiest betekent dat niet dat u altijd gaat procederen. Dat gebeurt alleen als het echt niet anders kan. Familierechtadvocaten weten als geen ander dat de meeste zaken het beste in het veld worden opgelost en niet in de rechtbank worden gewonnen.

Wanneer u samen kinderen hebt moet u met elkaar door of u nu wilt of niet. De schade die de strijd tussen u als partners heeft veroorzaakt werkt door in uw verhouding als ouders. De kinderen zijn daarvan de, veelal stille, getuigen en eigenlijk moeten we zeggen slachtoffers. Ik heb nog geen ouder ontmoet die dat niet erg vond.

Begeleiding van echtscheidingen vergt niet alleen brede juridische kennis, maar ook menselijk inzicht en vaardigheid in onderhandelen. Onderhandelen waarbij ook de andere partij in zijn of haar waarde wordt gelaten. Verlies van de ander betekent zelden winst voor uzelf, maar meestal verlies aan beide zijden.

Op de dag van de scheiding – 15 september 2023 – geven bij de beroepsvereniging vFAS aangesloten familierechtadvocaten in een vrijblijvend gesprek kosteloos antwoord op alle vragen die u hebt over een scheiding. Ook bij ons kunt u die dag terecht voor vrijblijvend advies. Dat kan trouwens ook op andere werkdagen, bij ons is ieder eerste gesprek het hele jaar door vrijblijvend en gratis. In zoverre is het bij ons ieder dag “dag van de scheiding”.

Lap & Hofmans Advocaten

Hallo, mijn naam is Daan Lap. De websitebouwer van de website Lap en Hofmans. Dit account zal verwijderd worden, wanneer de website live gaat.